Traanmeting

Aanpak van droge ogen

Een traanmeting geeft een beeld van de traankwaliteit, traanlaagdikte en het traanvolume. Deze zijn bepalend voor het comfortgevoel en een criterium voor het kunnen dragen van contactlenzen. Een slechte traankwaliteit kan een oorzaak zijn van droge ogen.

Een normale traan bestaat uit drie componenten: water, slijm en olie. Deze componenten werken samen om de juiste hoeveelheid vocht te leveren, deze gelijkmatig te verdelen over het hoornvlies en verdamping te voorkomen. Dit laatste kan immers leiden tot het droog worden van de ogen. Als een van de drie componenten in het gedrang komt, krijgt het oog mogelijk niet de voeding en bescherming die het nodig heeft. Verminderde traanproductie kan geassocieerd zijn met bepaalde medicijnen, zoals antihistaminica, de anticonceptiepil, diuretica, cardiovasculaire medicijnen, pijnstillers en ontstekingsremmers. En ook met bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, reumatoïde artritis of problemen met de schildklier. Ook omgevingsfactoren zoals luchtvochtigheid kunnen de traankwaliteit beïnvloeden.

De traantest

Een traanmeeting bestaat uit 2 eenvoudige pijnloze testjes. Vooraf proberen we een beeld te krijgen van uw werkzaamheden, gezondheid, medicijngebruik. Vervolgens wordt de kwantiteit van de tranenfilm gemeten. Tot slot bekijken we na indruppeling van kleurstof en met een spleetlamponderzoek naar de kwaliteit van de tranenfilm. Natuurlijk worden de resultaten met u besproken en wordt samen met u bepaald welke mogelijke oplossing voor uw traanprobleem het meest geschikt is.Verder op deze site kan je meer info vinden over droge ogen en producten voor droge ogen.
Bij vermoeden van een afwijking verwijzen wij u door naar een oogarts voor verder en gespecialiseerder onderzoek. Ontdek hier oogartsen in de buurt.

Maak gerust een afspraak. Wij nemen alle tijd voor u.

Wilt u meer weten over onze traanmeting?

Contacteer ons