Droge ogen

Wat en hoe

Als je last hebt van droge ogen beïnvloedt dit je hele gevoel van welbehagen. Je kunt er geïrriteerd van raken, er slecht door gaan slapen en bovendien kan je hoornvlies er van gaan uitdrogen. Heb je last van volgende symptomen, dan heb je waarschijnlijk droge ogen: roodheid, prikkend of brandend gevoel, irritatie, last bij het dragen van contactlenzen.

Oorzaken

Te weinig knipperen en staren zijn een belangrijke boosdoener en een veel voorkomende oorzaak van droge ogen vooral bij beeldschermgebruikers.
Veel lensdragers ervaren vroeg of laat dat hun ogen droger worden wat het comfort van het lenzen dragen wel drastisch kan verstoren.
Droge ogen komen in 90% van de gevallen bij vrouwen voor. Het doet zich meestal voor rond de menopauze (gemiddeld 43 jaar), maar kan op alle leeftijden voorkomen.
Droge ogen komen ook wel eens voor na een laseroperatie.
Als het bovenste ooglid beschadigd is ga je minder knipperen.

Verminderde traanproductie kan geassocieerd zijn met bepaalde medicijnen, zoals antihistaminica, de anticonceptiepil, diuretica, cardiovasculaire medicijnen, pijnstillers en ontstekingsremmers. En ook met bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, reumatoïde artritis of problemen met de schildklier, Sjögren syndroom, nachtelijke lagopthalmus, blefaritis, corneale erosie, ontsteking van de Meibomiuskliertjes, allergieën en slaapapneu.

Bij BRILLENHUIS kan je terecht voor een traanmeting. Voor meer info ga naar traanmeting

Behandeling

Kunsttranen en comfortdruppels.
Bieden de ogen comfort door aanvulling van de natuurlijke tranen, vaak gebruikt voor milde gevallen van droge ogen en in combinatie met contactlenzen. Bijvoorbeeld Blink.

Beperk het opdrogen van de tranen.
Vermijd droge situaties, zoals een oververhitte kamer, airconditioning, wind of rook. Draag buiten een goed afsluitende kappenbril om het uitdrogend effect van de wind te verminderen.

Tranquileyes.
Is een zachte, flexibele bril die volledig rond de ogen past en ze afsluit van het licht en de lucht. In de bril zitten verwijderbare kussentjes die je kan bevochtigen. Op deze manier kan de bril een vochtige omgeving creëren rondom de ogen. Zo verdampt het traanvocht minder snel.

Meer info over producten voor droge ogen ga naar LENZENHUIS

Wilt u meer weten over droge ogen?

Contacteer ons