Historiek

Maurits Vanderbruggen
1956: Maurits Vanderbruggen komt als jongeling via een aantal professionele omzwervingen in de optiekwereld terecht. Aanvankelijk werkt hij als vertegenwoordiger voor een optiekgroothandel en mag hij zonnebrillen verkopen bij dagbladhandelaars. De verkoop kent een groot succes en al gauw mag Maurits ook glazen en monturen aanbieden bij de opticien aan huis in een tijd dat dit nog met openbaar vervoer moest gebeuren. Maurits werkt zich op tot de beste verkoper binnen deze groothandel. In 1968 besluit hij zij eigen groothandel in de Provinciestraat in Antwerpen op te richten: OPTIEKGROOTHANDEL VANDERBRUGGEN & CO. De zaak groeit uit tot een bezetting van 4 vertegenwoordigers met exclusiviteit voor merken zoals Guy Laroche, Pierre Balmain, Daum, Gerard Pasquir, Jaques Fath, Guy Perillat, Nina Ricci, Cörtsges, Precioza, ...In 1972 start de groothandel met de verkoop van optische glazen van Italiaans fabricaat: Lal Marvel.
Na een tijd verhuist de groothandel naar een groter pand met magazijn te Belsele, Schrijberg 119. Maurits ontmoet er zijn huidige partner en samen besluiten ze de groothandel uit te bouwen met optische neven artikelen, verrekijkers, barometers, en optische glazen. De vertegenwoordigers bezoeken op dat moment heel België en Luxemburg.

Hedwig Igné
Als moeder van zes gaat Hedwig Italiaans studeren. De onderhandelingen met de Italiaanse glas- en montuurfabrikanten verlopen hierdoor heel wat minder stroef. Nieuwe Italiaanse merken vinden zo hun weg naar Belsele. Hedwig besluit een 5 jarige studie optiek aan te vatten om na enkele jaren en een zevende kindje later, naast de optiekgroothandel een optiekzaak te starten aan de Schrijberg 119 te Belsele: OPTIEK DUIZEND APPELS wordt opgericht in 1976. In 1980 starten Maurits en Hedwig met een tweede zaak aan de Parkstraat te Sint-Niklaas. BRILLENHUIS is geboren.
In 1983 is Hedwigs oudste dochter Veerle een welkome hulp in de zaak waar ze aanvankelijk het werk met 2 verdelen.

Veerle De Wit
Sinds haar vijftiende zette ze zich regelmatig in voor de optiekgroothandel van haar moeders partner toen nog gelegen aan de Schrijberg 119, te Belsele. Telefonische bestellingen noteren, pakjes verzenden en administratie behoorde tot de weekend- en vakantietaken. Al snel begon ze te experimenteren met oude glazen op de toen nog manuele slijpsteen en herstelde ze monturen voor klanten van de groothandel. Tijdens de zomervakantie ging ze maar al te graag mee naar montuur- en glasfabrikanten in het buitenland. In combinatie met haar studies biotechnologie werkte zij vanaf haar negentiende samen met haar moeder in het bijhuis van BRILLENHUIS te Sint-Niklaas, in de Parkstraat. Ondertussen vatte zij ook de studies optiek en optometrie aan en studeerde af in 1988. Naast het werk in de zaak en stage in Nederland, specialiseerde zij nog 2 jaar in contactologie en gaf 5 jaar les in optiekscholen te Antwerpen en Kapellen. In 1995 besloot ze de zaak BRILLENHUIS te Waasmunster definitief over te nemen. Sindsdien heeft ze naast haar drukke gezin met 4 kinderen en als zaakvoerder de algemene leiding van BRILLENHUIS, LENZENHUIS, GEHOORHUIS EN ZIEZOO kinderoptiek.
Veerle werkt ook als vrijwilligster voor Optiekers Zonder Grenzen, een organisatie die zich belangloos inzet voor slechtzienden in ontwikkelingslanden. Elk jaar maakt Veerle deel uit van een team opticiens die in primitieve omstandigheden post vatten om oogmetingen uit te voeren en gepaste brillen aan te meten. Voor meer info ga naar OPTIEKERS ZONDER GRENZEN.

Joren Van Der Speeten
In 2010 besluit Joren, de zoon en kleinzoon van de oprichters van BRILLENHUIS, de studies van opticien aan te vatten. Na stages bij verschillende optiekzaken waaronder de gerenommeerde zaak van Filip HOET, werkt Joren al gauw voltijds in de zaak. Joren neemt de volledige leiding van het slijpatelier voor zich en staat tevens in voor de verkoop en het aanpassen van contactlenzen. De komst van Joren zorgt voor een frisse wind en een nieuwe kijk op alle facetten van het optiek gebeuren. Met Joren staat de derde generatie opticiens in BRILLENHUIS aan zet. Wij zijn dan ook zeer fier en verheugd dat de optiekfamilie-geschiedenis zich zal verder zetten.

Rechts : Dhr. Maurits Vanderbruggen
Handelsbeurs Waasmunster anno 1980
Brillenhuis anno 1995

Wenst u meer te weten over ons?

Contacteer ons