Occlusietherapie

Géén zeeroverstruc

Afplakken van het goede oog is sinds jaar en dag de gouden standaard bij de behandeling van amblyopie ook wel ‘lui oog’ genoemd. Deze behandeling is bekend onder de naam ‘occlusietherapie’. Het doel van de behandeling is het zwakkere of ‘luie oogje’ te prikkelen zodat het visueel centrum in de hersenen verder kan ontwikkelen.

Bijna 4% van de kinderen hebben een lui oogje, wat ontstaat door een onderbreking van de visuele ontwikkeling tijdens het eerste levensjaar. Afhankelijk van de ernst van de aandoening, wordt het oog enkele uren per dag afgeplakt en dit gedurende enkele maanden tot jaren. Het is heel belangrijk dat de voorgeschreven behandeling wordt opgevolgd en dat je kindje wordt gestimuleerd om de oogpleisters of occluder te dragen. De resultaten zijn goed mits op jonge leeftijd met de behandeling wordt gestart. Na de leeftijd van 8 jaar daalt de effectiviteit van de occlusietherapie.

Hoe te herkennen

Symptomen van een ‘lui oogje’ zijn:
- onhandig zijn
– dingen omstoten
– niet in staat zijn voorwerpen vast te nemen
– vaak ergens tegen aan lopen
– schuine hoofdhouding

Terugbetaling ziekenfonds

Occlusiepleisters worden terugbetaald. Op voorschrift van de oogarts kan je tot 4 maal 25 Euro terugbetaald krijgen door het Riziv. Dit enkel wanneer ze aangekocht worden bij de opticien. Vraag tijdig een voorschrift aan je oogarts.

Bij ZIEZOO onze kinderoptiek, kan je verschillende maten en kleuren afdekpleisters bekomen. De pleisters zijn van non-woven micro poreus materiaal dat de huid laat ademen en normaal functioneren. De hypo-allergene kleeflaag is zeer huidvriendelijk, wat de kans op huidirritaties beperkt. Een niet-klevende bekleding in het midden voorkomt dat de klever aan het oog gaat kleven.
Er zijn pleisters voor jongens en voor meisjes met leuke, typische tekeningen op.

Occlusietherapie

Wilt u meer weten over occlusietherapie?

Contacteer ons